Lniany makuch – co to jest? Makuch z siemienia lnianego to produkt pochodzący z najwyższej biologicznie jakości nasion lnu uprawianego na polskich polach. Makuch lniany cechuje się idealnymi proporcjami kwasów Omega 3 i Omega 6 zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega-3, witaminę E, substancje balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk oraz lignany. Dzięki stosunkowo dużej zawartości włókna oraz śluzu pochodzącego z łusek nasion lnu wpływa korzystnie na regenerację układu pokarmowego. Łatwość w przechowywaniu zastępuje z powodzeniem olej lniany oraz mesz w żywieniu koni. Wspomaga procesy trawienne i łagodzi stany zapalne wynikające ze złego żywienia. Doskonale wpływa na jakość sierści i nabłyszczenie w sposób naturalny bez chemicznych dodatków. Łagodzi stany zapalne układu pokarmowego,zapobiega kolkom, odżywia kopyta nabłyszcza sierść.
Lniany makuch – dla kogo? Jest doskonałym suplementem diety dla koni, cieląt, kóz i owiec, psów.
• jako uzupełnienie diety dla koni sportowych, hodowlanych i rekreacyjnych
• dla koni o wrażliwym żołądku, podrażnieniach przewodu pokarmowego
• dla koni sportowych – dodatkowa energia
• dla przeżuwaczy: bydło opasowe i cielęta w mieszance, owce, kozy
• świnie: lochy
Lniany makuch – jak stosować? Jako dodatek do paszy treściwej dla koni i dużych przeżuwaczy zalecana dawka wynosi od do 0,5kg dziennie.
Dla małych przeżuwaczy do 0,1 kg/dziennie.
Podawać zalane gorącą wodą.
Nie należy podawać razem z owsem lub jęczmieniem.
Wilgotność:12 %
Włókno:8 %
Białko:32 %
Tłuszcz:6-9 %